Persoonlijk leiderschap als rode draad in onze teamtrainingen

persoonlijk leiderschap

“Je kunt anderen pas leiden als je in staat bent jezelf te leiden.” (Wiggen, 2017)

Je kent het wel; je komt thuis na een dag hard werken en je bent moe en hongerig. Het liefst heb je zin om een pak koekjes leeg te eten en lekker voor de beeldbuis te gaan zitten, om vervolgens urenlang hersenloos Netflix “uit te spelen”. Sommigen voegen de daad bij het woord, anderen besluiten met hun geliefden te praten over de dag, te koken, een wandeling te maken, te lezen of lekker te gaan sporten.

Wat is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap gaat over hoe je zelf vorm geeft aan jouw manier van leven.1 Het gaat over hoe je jezelf en anderen aanstuurt en doelen realiseert door je eigen kwaliteiten en talenten volledig te benutten. Persoonlijk leiderschap ontwikkel je door persoonlijke motivatie en door je sterke punten en valkuilen te ontdekken. Zonder bewustzijn bestaan er geen fouten: je wist niet beter. Tussen een impuls en een respons bevindt zich een ruimte. Het geheim van groei en geluk ligt in de wijze waarop je die ruimte gebruikt. 

In onze teamtrainingen maken wij je bewust van onbewuste gedragingen en keuzes waardoor je leert regie te hebben op jouw dagelijks handelen. Jij bent zelf de schepper van je gedrag. Jij hebt de leiding! Dit is een rode draad in onze teamtrainingen. 

“Het leven is net als naar de sportschool gaan. Het moeilijkste is besluiten om te gaan.” 2 

Wat zijn jouw principes?

Een bedreiging voor regie op ons dagelijks handelen is gejaagdheid. Daarnaast kunnen onvoldoende kennis en vaardigheden de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in de weg staan. 3 

Het helpt als je jouw principes scherp hebt, zelfgekozen regels voor hoe je leeft, als handvatten en als richting voor jouw keuzes. Principes creëren focus in onze aandacht en versterken onze motivatie om tot actie over te gaan. Het mooie aan principes binnen persoonlijk leiderschap is dat ze niet aan een moment zijn gebonden en ook nooit af zijn, in tegenstelling tot een doel. Mensen en omstandigheden veranderen vaak, principes zelden. Het zijn diepe, fundamentele waarheden. Deze principes worden in vrijwel alle literatuur van afgelopen 100 jaar als basis voor succes beschouwd: integriteit, nederigheid, trouw, gematigdheid, moed, rechtvaardigheid, geduld, ijver, eenvoud, bescheidenheid en behandel de ander zoals jij door anderen behandeld wil worden.4 Wat zijn jouw principes? Heb je ze al eens voor jezelf opgeschreven? 

“Hoop niet dat het makkelijker wordt, zorg dat je jezelf verbetert. Hoop niet op minder problemen, zorg voor meer vaardigheden. Hoop niet op minder uitdagingen, zorg voor meer wijsheid.” (Jim Rohn)5 

Ontwikkel je persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap kun je op vier hoofdgebieden ontwikkelen (Covey, 2019): 

  1. Lichamelijke ontwikkeling: beweging, voeding en stressbeheersing.   
  2. Sociaal-emotionele ontwikkeling: dienstbaarheid, empathie, denk in win-win en innerlijke zekerheid.
  3. Spirituele ontwikkeling: streven naar duidelijke waarden, toewijding, studie en meditatie. 
  4. Geestelijke ontwikkeling: lezen, visualiseren en plannen. 

Welke concrete stappen zet jij omtrent jouw persoonlijk leiderschap? Waar sta je nu, waar wil je naar toe en hoe ga je daar komen? Wanneer je een voorbeeld bent door je persoonlijk leiderschap, dit uitdraagt en communiceert (lead by example) ben je een bron van inspiratie voor mensen om je heen. 3  

“Zaai een gedachte, oogst een handeling
Zaai een handeling, oogst een eigenschap
Zaai een eigenschap, oogst een karakter 
Zaai een karakter, oogst een doel” (Covey, 2019)

Persoonlijk leiderschap is dé sleutel tot succes

Als je het ons vraagt is persoonlijk leiderschap dé sleutel tot succes. Wij helpen je graag om jouw blikveld en dat van jouw team te verruimen, om ook van dat succes te mogen proeven. Dit doen wij door onze unieke en avontuurlijke teamactiviteiten en onze teambuilding. De belevenis die wij mensen en teams aanreiken versterkt de teamontwikkeling en dus ook de teameffectiviteit. Ga mee op dit avontuur!

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

1 Koopmans, M. (2013). Persoonlijk leiderschap. Uitgeverij: Schouten & Nelissen 
2 Kiyosaki, R. (2020). Rijke pa arme pa. Uitgeverij: Succesboeken.nl 
3 Wildschut, M. (2013). Gezag. Uitgeverij: Lev 
4 Covey, R. (2019). De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Uitgever: Business Contact 
5 Pilarczyk, M. (2020). Master your mindset. Uitgever: Invictus 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*