Jan komt thuis van het werk: moe, niet voldaan en futloos. Zijn vrouw vraagt hem hoe zijn dag was. “Niet zo goed”, geeft Jan aan. Hij voelt zich erg onzeker in het team, weet niet precies wat er van hem wordt verwacht en hij krijgt weinig feedback van zijn collega’s. Jan werkt 8 maanden als medewerker van het salesteam van een gerenommeerd bedrijf, maar het werk kost hem veel energie. Het werken met collega’s vindt hij leuk, maar toch heeft hij geen voldaan gevoel. Hij merkt aan zijn lichaam en humeur dat hij over zijn grenzen gaat. Dat gevoel weet hij moeilijk onder woorden te brengen. Eenmaal thuis zit hij doelloos op de bank en hij is blij als hij naar bed mag. Vier maanden later meldt Jan zich ziek. Hij is overwerkt en heeft rust nodig. De taken van Jan worden verdeeld over de andere teamleden, ook die beginnen te puffen en te steunen. De teamleider zit met zijn handen in het jaar, wat te doen?
Bewustzijn is de eerste stap
In hart en nieren zijn we groepsdieren1. Mensen werken graag in teamverband omdat we dit als verrijkend en waardevol beschouwen. Wat we hierboven lezen zijn symptomen van een team waar ruimte is voor groei.
Zonder bewustzijn bestaan er geen fouten; je weet niet beter. Om als team succesvol te zijn, is de eerste stap je richten op bewustzijnsverandering2. Dat wil zeggen dat het team zich bewust is van zijn potentieel. Elk team heeft een gap potentieel, oftewel een gat tussen de huidige situatie en de gewenste situatie. Dat gat kan klein maar ook heel groot zijn. Wij zeggen vaak: “Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden”.
Het Verbroeder TOP TEAM-model
Teamsucces draait in de basis om twee zaken:
- halen we onze afgesproken doelen
- hebben we het goed met elkaar 3
Deze punten vormen de basis voor het Verbroeder TOP TEAM-model. We hebben het TOP TEAM-model ontwikkeld als hulpmiddel om de ingewikkelde werkelijkheid in een team op een eenvoudige manier weer te geven4. Het model is gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde literatuur en onze Defensie ervaringen.
Succesfactoren en kernmerken
Het Verbroeder TOP TEAM-model helpt en ondersteunt je team in het ontwikkelen en optimaliseren van het teampotentieel. Het model bestaat uit zes kenmerken (afgebeeld op de pijlen) en zes succesfactoren (afgebeeld in de cirkels). De succesfactoren vormen een TOP TEAM. De resultaten liggen in het midden, want de succesfactoren staan met elkaar in verbinding. Je kunt bijvoorbeeld geen open communicatie hebben zonder wederzijds respect.
De bedoeling is dat de succesfactoren in balans zijn. Stilstand is achteruitgang, maar als een succesfactor te ver doorschiet worden de andere onderbelicht. De kunst is het profiel zo “rond” mogelijk te maken.
Van samen werken naar samenwerken
In Dé Verbroeder Teamtraining gaan we doelgericht, systematisch en procesgericht met jullie aan de slag (methodisch handelen)5. We maken daarbij gebruik van het TOP TEAM-model.
Het inzicht dat we uit het model verkrijgen leggen we voorafgaand aan de teamtraining naast de door jullie gewenste situatie. Zo bepalen we de gap. We kijken waar jullie teampotentieel ligt en kiezen passende interventies die we in Dé Verbroeder Teamtraining inzetten om jullie te laten groeien.
In teamtraining bespreken we hoe verantwoordelijkheden worden gedeeld. Er moet sprake zijn van open en eerlijk communicatie om de verschillende kwaliteiten en karakters juist in te zetten binnen verschillende uitdagende situaties. Open en eerlijk communiceren kan pas als je respect en veiligheid voelt. Als het team een tijdje op weg is komt onherroepelijk het belang van aanpassingsvermogen (adaptiviteit) in beeld. Het team wordt volwassen als iedereen zonder voorbehoud proactief eigenaarschap toont. Men dient het team. “Niemand is belangrijker dan het team”6.
Samen een TOP TEAM
Succesvol zijn als team vergt kennis, aandacht en discipline. Er bestaan geen shortcuts, maar het is ook geen hogere wiskunde. Mensen vormen een team, het team vormt de mens. De teams vormen de organisatie, de organisatie vormt de teams.7 Met behulp van het team kan een individu boven zichzelf uitstijgen. Zoals vaak wordt gezegd: samen is meer dan de som der delen. Het team heft individuele tekortkomingen op en functioneert als een geheel om gestelde doelen te halen in diverse uitdagende omstandigheden. Dat is precies wat wij in Dé Verbroeder Teamtraining doen. Oftewel: we maken van jullie een TOP TEAM!
Binnenkort zoomen we in op de verschillende onderdelen van het model. Daarmee geven we aan welke handvatten wij inzetten en toepassen in Dé Verbroeder Teamtraining, waarmee we jullie (nog) beter laten samenwerken.
Contact
Wil je weten wat wij voor jullie team kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.
1 Remmerswaal, J. (2015) Handboek groepsdynamica
2 Leth, R. (2014) Oersterk
3 Vroemen, M. (2017) Handboek teamcoaching
4 Quinn, RE. (2015) Handboek managementvaardigheden
5 Remmerswaal, J. (2019) Rijker coachen
6 Wiggen, O. (2016) Niemand is belangrijker dan het team
7 Defensie (2020) Teamscan 11LMB