Wij staan stil, herdenken en eren

Blog stilstaan

Vandaag, op 4 mei 2023, staan we stil, reflecteren we, danken wij, tonen we respect en eren wij hen die ervoor hebben gezorgd dat wij vrij in dit land mogen leven. Wat nu zo gewoon is, om in vrijheid je ding te doen, was toen niet gewoon.

De oversteek

Op deze plek tussen de Waal en de Rijn – niet ver van ons huis – aan de overkant van Nijmegen, staat dit monument. Hier hebben op 20 september om 15:00 uur vele jonge Amerikaanse soldaten van US Army 504th Parachute Infantry Regiment (PIR) van de 82nd Airborne Division ‘’de oversteek / the crossing’’ gemaakt naar, wat voor hun toen onbekend vijandelijk gebied was. Het doel van deze operatie was om beide bruggen in Nijmegen te veroveren, om vervolgens door te stoten naar de brug bij Arnhem.

Bij deze operatie waagden 260 dappere militairen in 26 bootjes hun leven voor onze vrijheid. Van de 26 bootjes die vanaf de zuidoever vertrokken, kwamen er volgens ooggetuigen maar dertien bootjes aan de overkant aan. De rest was tijdens de overtocht gezonken. Van de 260 militairen raakte ongeveer de helft gewond of werd gedood. Uiteindelijk zijn er tijdens deze operatie 48 jonge Amerikaanse soldaten gesneuveld, ver weg van hun huis en geboortegrond, vechtend voor onze vrijheid!

Sinds 2014 vindt er dagelijks een eerbetoon plaats, waarbij elke avond bij zonsondergang minimaal een veteraan de zogenoemde Sunset March loopt over de brug tijdens het één voor één ontsteken van de 48 lichten. Deze 48 lichten staand symbool voor de 48 gesneuvelde militairen.

‘’Mensen gaan de brug pas over als ze verlangen naar de overkant.‘’

Zou jij in het bootje stappen?

Ik sta stil en denk nu bij mezelf; hoe bizar het moet het zijn geweest voor die 260 militairen, om op 20 september in een gammel bootje op klaar lichte dag naar vijandelijk gebied te varen. Niet wetende wat je aantreft, kans op overlijden groot is, in een land ver weg van huis. Zou jij in dat bootje stappen? Wat moeten die jonge mannen dan wel niet hebben gedacht, wat zouden ze allemaal gezegd hebben tegen elkaar in die boot, hoe was de ‘’band of brothers’’, hoe inspirerend waren de doelen en de leiders? Wat kunnen huidige teams van hen leren?

Opdrachtgerichte commandovoering

Over één ding valt niet te twisten: ze waren dapper. Ze zijn in dat bootje gestapt, waarbij ze blindelings vertrouwen hadden in elkaar en in het na te streven doel; het uitschakelen van de Nazi Duitsland. Als we kijken naar deze teams waren de doelen altijd super concreet, inspirerend en afgebakend. Wij noemen dit in de huidige tijdsgeest opdrachtgerichte commandovoering. Een helder oogmerk van de leider (visie) beschrijft het doel van de operatie en de gewenste eindsituatie, kort samengevat het ‘wat’ en ‘waarom’. De intentie van de leider moet volstrekt duidelijk zijn én begrijpelijk zijn tot op het laagste niveau.

‘’Als je niet weet waar je naar toe wilt, gebeurt er van alles maar verandert er weinig’’

Vrijheid van handelen

Het tweede basiselement van opdrachtgerichte commandovoering is vrijheid van handelen: de militairen zelf bepaalden binnen de randvoorwaarden van het oogmerk het ‘hoe’, ofwel de wijze waarop de operatie daadwerkelijk werd uitgevoerd. George S. Patton (Amerikaanse Generaal) zei hierover: ‘Never tell people how to do things. Tell them what to do, and they will surprise you with their ingenuity’. Belangrijk hierbij is discipline, moed en toewijding. Niet om orders blind op te volgen, maar om gedisciplineerd te handelen binnen de richtlijnen van die visie van de leider.

Om het initiatief op het juiste moment te kunnen nemen, is een zekere kennis en ervaring vereist – taakvolwassenheid. Dit heeft een sterke relatie met het derde en belangrijkste element, namelijk onderling vertrouwen.

Staan jullie als team ook soms stil?

Wij staan stil, staan jullie als team soms ook even stil? Stellen jullie elkaar vragen en wordt er naar elkaar geluisterd? Zijn jullie kameraden binnen het team? Snapt iedereen haarfijn de doelen? Hoe proactief zijn jullie binnen het team en wat kan daarin verbeterd worden? Belangrijke vragen, toen, maar zeker ook nu!

Wij danken de Amerikaanse soldaten voor hun moed, hun daden en hun leven! Een voorbeeld voor velen!

Ere groet

Remco en Edwin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*