Broers Remco en Edwin maken stap van leger naar eigen bedrijf

verbroeder gelderlander blog

‘Wij halen je uit je comfortzone’

Remco en Edwin IJkhout waren militair verpleegkundigen. Nu beginnen ze hun eigen bedrijf in teambuilding. ,,Onze moeder leerde ons al dat we voor elkaar moesten opkomen.

‘Verbroeder’ is de naam van het bedrijf dat de broers Remco en Edwin IJkhout op 11 mei lanceren. De mannen uit Andelst gaan zogeheten ‘high performance teamtrainingen’ geven, om zo teamwork van welk bedrijf dan ook tot grotere hoogtes te brengen.

Kunnen jullie uitleggen wat high performance teamtrainingen inhouden?

,,Het zijn teamtrainingen waarbij wij een team, denk aan ambulancebroeders, marketingteams, ieder team dat daar behoefte aan heeft, uitdagen om buiten zijn comfortzone te stappen door mensen in een situatie te zetten die het uiterste van hen vraagt. Alleen op de toppen van je kunnen kom je erachter waar de sterke, maar ook de zwakke punten van je team zitten. Door die te ontdekken en de uiteindelijke krachten te bundelen, krijg je een sterker team dat betere prestaties kan leveren.”

Hoe komen jullie hier op?

Edwin: ,,We zijn allebei militair verpleegkundige geweest, en hebben allebei een militaire opleiding gevolgd. Daar leer je ook om op high-performanceniveau te functioneren. Je leert wat teamkracht is: dat een team zo sterk is als de zwakste schakel. Dat je elkaar op moet tillen, wil je écht als één bewegen.”

Remco: ,,We misten deze gedachte in de burgermaatschappij. Je ziet in bedrijven toch eerder dat mensen wel in een team zitten, maar vooral met zichzelf bezig zijn. Dat komt het team niet ten goede en ook de prestatie niet. Daarbij had ik al eerder een high performance trainingsbedrijf, maar daar paste ik op een gegeven moment niet meer goed in. Ik heb bij Ed aangeklopt met dit idee en die dook er meteen in. Zo besloten wij als broers om teams te gaan verbroederen.”

Is het niet lastig om dit met je broer op te zetten?

Edwin: ,,Nee, voor ons is het heel natuurlijk om dingen samen te doen. We zijn opgegroeid in een gezin met vier jongens, en wij zijn de oudsten. We trokken altijd al veel naar elkaar toe. Haalden vroeger ook samen kattenkwaad uit.”

Remco: ,,Het is juist fijn om dit met hem op te zetten. Je weet van kleins af aan wat elkaars sterke en zwakke punten zijn. En je weet hoe je die of moet inzetten of moet opvangen. Dat leerden we eigenlijk vroeger al van onze moeder. Die leerde ons dat we als familie voor elkaar moesten opkomen, trots op elkaar moesten zijn en elkaar moesten helpen als dat nodig was. Dat we allebei in het leger hebben gezeten als broeder en allebei zijn uitgezonden, is daarbij een voordeel.”

Aan het front zie je heel andere dingen dan in Nederland. Denk je dat bedrijven hier jullie insteek aankunnen?

Edwin: ,,Het is zeker heel anders. Aan het front heb je te maken met mensen die hun ledematen verliezen doordat ze bijvoorbeeld op bermbommen zijn gestapt. Je moet ook lastige keuzes maken.  Maar de principes die wij daar aanleerden, kunnen we zeker overdragen op Nederlandse teams. Die gelden hier ook.”

Remco: ,,Het is nu maar een voorbeeld, want dit geldt voor meerdere teams natuurlijk. Maar stel: je bent ambulancebroeder, dan heb je ook met situaties te maken waarin je snelle en slimme keuzes moet maken. Teams die sneller en slimmer willen worden, door uit elkaars sterke punten te putten. Die willen wij graag een stapje verder helpen. Vanuit hun kunnen, kijken we waar de groeimogelijkheid zit.”

Hoe gaan jullie dit aanpakken?

Remco: ,,Door middel van storytelling. Het team krijgt aan het begin van de dag een opdracht in de vorm van een briefing. En aan de hand daarvan moeten ze opdrachten uitvoeren. Wij kijken dan mee en dimmen bijvoorbeeld het licht. Of zorgen dat er veel lawaai is. Zodat we kunnen kijken wat de eerste reactie is. Van daaruit kunnen wij ons ding doen.”

Edwin: ,,Een voorbeeld is het maken van een splitsecond beslissing. We laten ze eerst iets uitvoeren, en gaan daarna na waarom ze juist die beslissing hebben genomen.”

Remco: ,,Maar, het is niet alleen maar hard werken. Bij het leger hadden we de uitspraak ‘hard werken, is ook hard ontspannen’. Dat gaan we ook doen. Dat zorgt ook voor teamkracht en verbroedering.”

Edwin: ,,Honderd procent.”

Noot: dit stuk is eerder gepubliceerd op Gelderlander.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*